Aperitif śródziemnomorski
Autorem artykułu jest Niceafrancja1
Artykuł opowiada o mniej lub bardziej spopularyzowanych w naszym świecie haseł związanych z kuchnią śródziemnomorską uwielbianą przez miliony ludzi na całym świecie.
Słyszałeś już o restauracji Nowy Świat? To wyjątkowy lokal w samym centrum Bielska, w którym panuje przyjazna atmosfera, a serwowane posiłki przywołują na myśl wyśmienite, śródziemnomorskie klimaty. Aby zapoznać się z naszym menu oraz zafundować sobie wirtualną wycieczkę, odwiedź naszą stronę internetową, wpisując w wyszukiwarce "restauracje bielsko" albo "restauracje bielsko-biała") bądź też "restauracja bielsko" (i "restauracja bielsko-biała"). Może być także "restauracja w bielsku".
Kuchnia śródziemnomorska przynosi z sobą cały zestaw skojarzeń. Słowem łacińskiego pochodzenia związanym z tą właśnie kuchnią jest aperitif (aperitivus - "otwieracz") - to napój alkoholowy, który podawany jest dla pobudzenia apetytu przed posiłkiem. Starożytni Rzymianie jako aperitifu używali wina z miodem, później wyparły je wina korzenne. Dziś najczęściej w roli aperitifu występują lekkie, czasem gorzkawe napoje, np. sherry, wermut, koktajle bądź campari. Nadają się także lekkie, wytrawne wina białe lub różowe albo jasne piwo.
A wiesz, czym jest amer picon? Nie? To gorzki trunek pochodzący z Francji. Produkuje się go na bazie gencjany, chininy oraz innych aromatów. Oczywiście dodać należy również czysty alkohol wysokoprocentowy.
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz