poniedziałek, 16 stycznia 2012

Kawa ziarnista - smaczna i zdrowa

Autorem artykułu jest Lavense



Kawa ziarnista jest tym, co człowiek kocha. Wprowadza wspaniały nastrój kiedy się ją pije, odmienia nasze życie pozytywnie i za to ją kochamy i dzięki niej odkrywamy wspaniały smak przyjemności.

Kawa ziarnista przybyła do Europy za pomocą kupców arabskich, jej ziarna były w przeszłości przyczyną wojen i bitwe, a dzisiaj jest to największy i najczęściej pijany napój na świecie. Od niepamiętnych czasów kawa ziarnista była owocem naszego życia, każdy kto poznał jej smak mógł czuć się wyróżniony przez Boga i naturę. Na szczęście współczesna cywilizacja docenia to, że kawę można kupić w każdym sklepie. Dzisiaj kawa dzieli się na dwa rodzaje: ziarnistą oraz rozpuszczalną. Kawa ziarnista to najlepszy antyoksygant, a kawa rozpuszczalna jest przyczyną wielu chorób.
Kawa ziarnista powstaje z najlepszych ziarne kawy, sporowadzana jest ona z róznych regionów świata. Do najpopularniejszego gatunku należy arabica, która jednoczęśnie jest najsłabsza, ale za to znakomicie nadaje się do takich kaw jak cappuccino czy latte. Do mocniejszej kawy espresso stosuje się specjalne ziarnia kawy pochodzące z Kenii i państwa Afrykańskich - pustynnych. Kawa ziarnista z tych regionów jest znakomita, ale na pewno nie będą jej uwiebiać smakosze zwykłej kawy rozpuszczalnej ponieważ takie rozwiązanie może doprowadzić nas do palpitacji serca.
Kawa jest napojem bardzo dobrym na rozpoczęcie dnia, ponieważ dzięki niej można szybko się obudzić. Ale zanim rozpoczniemy jej tworzenie pamiętajmy aby zrobiona była ona z dobrej jakości ziaren, dlatego kawa rozpuszczalna jest wykluczona, ponieważ nie zawiera ona w sobie nic dobrego, tak jak kawa ziarnista, która jest napojem największych cesarzy i władców dawnej cywilizacji naszego świata.

--

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz