sobota, 14 stycznia 2012

Herbata czerwona Pu-erh

Autorem artykułu jest Agnieszka Bonecka



Nazwa tego rodzaju herbaty pochodzi od miasteczka Pu-Erh w chińskiej prowincji Yunnan. To „stara” herbata, która jak dobre wino, długo dojrzewa.
Proces jej produkcji jest długotrwały i skomplikowany. Liście zebrane w lipcu, po wstępnej fermentacji, leżakują 5-6 lat w ciemnym, wilgotnym miejscu. Jako jedną z nielicznych, herbatę Pu-Erh poddaje się procesowi podwójnej fermentacji, podczas której dochodzi do aktywacji enzymów i mikroelementów, zapoczątkowujących dojrzewanie herbaty. Bogactwo związków czynnych i zachodzące w tym czasie procesy nadają im wyjątkową wartość i …ziemisty smak, łagodzony często aromatami, cytrynowym, grejpfrutowym, malinowym lub nawet earl grey.

Herbata czerwona dzięki obecności flawonoidów przyspiesza trawienie. Regularnie stosowana poprawia metabolizm wpływając na normalizację masy ciała, obniża poziom cholesterolu, działa rozkurczająco na naczynia krwionośnie i przewody żółciowe. Zalecana jest szczególnie dla osób z nadwagą. Niemniej jednak osoby szczupłe nie muszą obawiać się jej spożywania gdyż działanie odchudzające polega na likwidowaniu zbędnej tkanki tłuszczowej.

Pu-erh to herbata uprawiana w tradycyjny sposób, bez sztucznych środków ochrony roślin i polepszaczy. Pozwala dbać o zdrowie, cieszyć się naturą i doskonałym smakiem w każdej filiżance.

Sposób parzenia:

90-100⁰C 5 min.

Parzenie Pu-Erh powinno trwać ok. 5 min. w temp. wody 90-100°C. Należy pamiętać, aby filiżanki, do których nalewamy herbatę, były uprzednio dobrze nagrzane i niezbyt duże – ok. 80-120 ml, dzięki temu napar będzie podany w odpowiedniej temperaturze, zachowując pełnię smaku i aromatu. Dzbanek najlepiej trzymać na podgrzewaczu.

Ciekawostki :

Pu-Erh swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi – powodzi, w czasie której zbiory zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń dla wyschnięcia i …zapomniano o nich. Znalezione po latach nie zachęcały do konsumpcji, ale szybko odkryto jej dietetyczne walory.

Działanie obniżające masę ciała przypisywane jest m.in. kofeinie czerwonej herbaty, która zwiększa wydatek energii i produkcję ciepła. Badania kliniczne sugerują, że Pu-Erh wzmaga przemianę materii i spalanie tłuszczu.

324080_p
---

Jarosław Kosiński, Kiper Bio-Active


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz