poniedziałek, 16 stycznia 2012

Herbata czerwona i jej właściwości odchudzające

Autorem artykułu jest Lukesept



Czy cudowne właściwości herbaty to mit ? Czy naprawdę ten pinty od tysięcy lat napój potrafi drastycznie wpływać na zachowanie naszego organizmu i na nas samych ?

Herbata czerwona powszechnie uznawana jest za sprzymierzeńca w odchudzaniu. Ze względu na swoje właściwości nazywana jest ona nawet spalaczem tłuszczu. Głównie tyczy się to chińskiej czerwonej herbaty o nazwie PU-ERH. Faktycznie herbata czerwona ma wiele właściwości, które pomagają na walkę z nadwagą i otyłością. Likwiduje ponadto problemy zdrowotne, które z nadwagą i otyłością mogą być związane. Wspomaga ona spalanie tłuszczu, reguluje przemianę materii, reguluje działanie układu pokarmowego oraz ma właściwości moczopędne, ale także obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, hamuje zmiany miażdżycowe oraz poprawia krążenie. Nie są to jednak jedyne zalety, jakie posiada herbata czerwona. Dzięki zawartości związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka herbata czerwona ogólnie wzmacnia organizm, wspomaga koncentrację, poprawia pamięć, a nawet korzystnie wpływa na poprawę nastroju, czy na walkę z lekką depresją. Wśród jej właściwości wymienić należy także: wspomaganie pracy wątroby, zapobieganie próchnicy, czy przyspieszanie trawienia alkoholu. Mimo iż ten rodzaj herbaty jest tak zdrowy, to jednak jej picie nie należy do najprzyjemniejszych. Herbata czerwona ma bowiem mocny, ziemisty i nieco przykry smak. Ważne jest jednak, aby pić ją bez żadnych dodatków, gdyż biały cukier neutralizuje cenne właściwości herbaty.

--

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz