piątek, 13 stycznia 2012

Włoska kuchnia - przewodnik po makaronach


Kuchnia włoska na stałe zagościła w gustach Polaków. Najlepsze alkohole, aromatyczna pizza i oczywiście... makarony! Farfalle, tagliatelle, penne... Odmian makaronów rodem ze słonecznej Italii jest naprawdę sporo. Jak odnaleźć się w tych wszystkich możliwościach? Dzięki krótkiemu przewodnikowi będziecie wiedzieli, czego spodziewać się na talerzu zamawiając farfalle, a karta dań włoskich lokali przestanie być listą sekretnych nazw.

Cannelloni

Cannelloni to makaron w kształcie rurki długich na około 7 – 10 centymetrów. Pustą przestrzeńw środku walca zwykle wypełnia specjalnie stworzony farsz - mięsny lub warzywny. Wypełniony makaron polewany jest sosem beszamelowym lub posypuje parmezanem, a na koniec zapieka.



Lasagne

Lasagne to prostokątne, cienkie płytki makaronu, najczęściej stosowane do rozdzielania warstw w przyrządzanych daniach. Jest podstawą jednego z najpopularniejszych dań, które swoją nazwę wzięło właśnie od lasagne. Układane warstwowo kawałki makaronu, oddzielone porcją farszu i zapieczone z sosem śmietanowym to jedna z najważniejszych pozycji kuchni włoskiej.

Penne

Wąskie rurki skośnie zakończone to makaron nazwany przez Włochów piórkami, czyli penne. Zwykle łączony z gęstymi sosami, które dokładnie wypełniają wnętrze penne, zapewniając intensywniejszy smak daniom. Penne stosowane jest także jako baza do zapiekanek i dodatek do lekkich sałatek.

Tagliatelle

Sos bolognese często łączy się również z płaskimi nitkami makaronu o szerokości do 1 centymetra, czyli z tagliatelle. chropowata powierzchnia makaronu sprawia, że sosy łatwo do niego przylegają. Ze względu na różne rozmiary tagliatelle, dzieli się na kilka odmian np. cienkie bavette i bavettine czy tagliolini.

Farfalle

Makaron w kształcie kokardek to jedna z najpopularniejszych odmian w kuchni włoskiej. Farfalle swój niezwykły wygląd zyskują dzięki pomocy radełka, czyli narzędzia do wykrawania falistych kształtów w cieście. Dobrze komponuje się z sosem pomidorowym lub bazyliowym pesto, jest też nierzadko wykorzystywany w formie dodatku do przekąsek.

Spaghetti

Jedna z najpopularniejszych odmian makaronu na świecie. Grube nitki spaghetti zwykle mają kilkadziesiąt centymetrów długości, a łączone z sosami stanowią podstawę wielu potraw. Najczęściej podawane z rzymskim sosem carbonara lub z popularnym bolognese.

fot.sil007

Tagliatelle

Sos bolognese często łączy się również z płaskimi nitkami makaronu o szerokości do 1 centymetra, czyli z tagliatelle. chropowata powierzchnia makaronu sprawia, że sosy łatwo do niego przylegają. Ze względu na różne rozmiary tagliatelle, dzieli się na kilka odmian np. cienkie bavette i bavettine czy tagliolini.

-------------------------------------------

Artykuł: Włoska kuchnia - przewodnik po makaronach pochodzi z serwisu www.wieszak.net

-------------------------------------------


O Autorze

Krzysztof

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz