Od ziaren do zmielonej kawy Akademia Espresso
Autorem artykułu jest InplusPR
Umiejętne i prawidłowe parzenie espresso to dziedzictwo charakterystyczne dla włoskiej kultury. Zgodnie z nim, idealną kawę otrzymamy wyłącznie z dobrej jakości mieszanek Arabiki i Robusty, których ziarna zostaną odpowiednio zmielone. Niezbędny ku temu będzie dobry młynek, który stał się tematem drugiej lekcji Akademii Espresso, bazującej na zasadach 5M.
822 2;5M to stworzony przez Segafredo Zanetti, 5-częściowy przewodnik po tajnikach świata kawy ( La Miscela - Mieszanka, Il Macianadosatore - Młynek, La Macchina - Ekspres do kawy, La Mano - Dłoń-technika, La Missione Misja). W poprzedniej części omówiliśmy istotę doboru idealnej mieszanki - La Miscela. Kolejnym ważny elementem w całym procesie przygotowania włoskiego espresso jest młynek, czyli Il Macianadosatore.
Macin adosatore, czyli młynek idealny
Główn ym zadaniem młynka jest zmielenie ziarna kawowego oraz odmierzenie odpowiedniej dawki już zmielonej kawy. Sam proces mielenia jest niezwykle istotny - etap ten wpływa bowiem na jakość i smak napoju. Urządzenia do mielenia kawy możemy podzielić na dwa rodzaje: z żarnami płaskimi lub stożkowatymi. W skład żaren wchodzą zębate koła, które zamieniają ziarna kawy w jednolity proszek. Dzisiejsze młynki posiadają dwa żarna jedno za monto wane w górnej części mechanizmu oraz drugie umieszczone na wale silnika. Dzięki temu rozdrabniają one ziarna na drobiny o właściwej wielkości i rozrzucie, co w przypadku espresso jest niesłychanie istotne. Tego typu urządzenia znaleźć możemy m.in. w ofercie firmy Segafredo Zanetti.
Jakoś ć we włoskim stylu
Segaf redo Zanetti oferuje profesjonalne młynki do mielenia kawy - SM 91, SM 92 oraz SM 92 TOUCH. Oba urządzenia wykonane są z bardzo wysokiej jakości materiałów i dostępne są w dwóch wersjach automatycznej i półautomatycznej. Dodatkowo, młynki Segafredo Zanetti zostały wyposażone w licznik zmielonych porcji oraz do zowni k, odmierzający ilość kawy. Jak w każdym młynku do kawy, ważne jest, by nie zapominać o jego okresowym czyszczeniu - wydłuża to jego żywotność a czysty pojemnik podkreśla wysoką jakość stosowanej mieszanki oraz profesjonalizm baristy. Regularne usuwanie zanieczyszczeń zapobiega osadzaniu się substancji tłuszczowych, które z czasem mogą zepsuć smak kawy. Młynki Segafredo Zanetti, w zależności od modelu, dostępne są w kilku wersjach kolorystycznych.
Pamię tajmy, że przygotowanie włoskiego espresso składa się z wielu etapów po wyborze odpowiedniej mieszanki oraz młynka kolejnym krokiem jest ekspres do kawy. Następny cykl Akademii Espresso Segafredo Zanetti poświęcony będzie właśnie temu urządzeniu.
Inpluspr.pl
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz