poniedziałek, 16 stycznia 2012

Jak zorganizować udane przyjęcie?

Autorem artykułu jest Magdalena Banach



Lista zakupów, spraw do załatwienia, rzeczy które należy przypilnować, miejsc w które trzeba zadzwonić – to dla niektórych oczywiste obowiązki gospodarzy przyjęcia, ale nie każdy posiada zmysł organizacyjny...

Przyjęcie od kuchni to niekoniecznie same pyszności i przyjemności! W myśl zasady - ktoś nie śpi, by spać mógł ktoś, gospodarze muszą się sporo napracować, by goście mogli bawić się w miłej atmosferze, delektować dobrymi drinkami oraz cieszyć oczy i podniebienie pysznymi potrawami. Aby odnieść sukces, trzeba wszystko dobrze zaplanować; zarówno przebieg imprezy, menu, oprawę muzyczną, rodzaj serwowanych alkoholi - co ma oczywiście ścisły związek z potrawami – jak i dekoracja stołu, czy wystrój pomieszczenia mają ogromny wpływ na powodzenie naszej uroczystości.

Planowanie zakupów

Jak nakryć stół na przyjecieOdpowiednio do liczby gości, miejsca i charakteru spotkania ustalamy menu. Na kartce spisujemy potrawy które zamierzamy przygotować, następnie przy każdej z nich wypisujemy potrzebne składniki, sprawdzamy stan naszych zapasów i wykreślamy to co mamy w domu, a resztę spisujemy na osobnej kartce. Precyzyjnie planujemy czas i kolejność zakupów - co możemy nabyć wcześniej i przechowywać w lodówce lub spiżarni, a co trzeba kupić w ostatniej chwili, tak by niczego nie zabrakło i o niczym nie zapomnieć w ferworze przygotowań... Na pewno dużo wcześniej należy zaopatrzyć się w alkohole, napoje, kawę, mrożonki i puszki potrzebne do przygotowywania dań, a także przyprawy, suszone zioła i majonez. Pamietajmy, że jest on podstawą jeśli chodzi o doprawianie tradycyjnych sałatek i dekoracji w przypadku kanapek bankietowych. Świeże warzywa, owoce należy kupić najwcześniej dzień przed przyjęciem inaczej mogą nam zwiędnąć. Ciasta – jeśli serwujemy z cukierni, najlepiej odebrać w dniu imprezy by mieć pewność, że są świeże! Mięsa do pieczenia można także mieć już w zamrażarce lub zanurzyć w marynacie i trzymać w lodówce według przepisu, a więc nawet 2 – 3 dni. Wędliny, ryby i sery które mają być wykorzystane do przygotowania kolorowych kanapek muszą być wysokiej jakości i pierwszej świeżości!

Pomoc w przygotowywaniach

Często zapominamy o tym, że wydając przyjęcie z ważnego dla nas powodu i my powinniśmy się nim cieszyć! Jednak ciężko jest zachować dobry humor, gdy po wielu dniach przygotowań dopada nas zmęczenie... Potrawy nam nie smakują, choć włożyliśmy w gotowanie mnóstwo serca i wysiłku, goście nie cieszą, choć tak czekaliśmy na ich przybycie, a każda drobna wpadka drażni i zmywa uśmiech z naszej twarzy, pomimo tego, że z dbałością o szczegóły udekorowaliśmy stół i wszyscy są zachwyceni wystrojem domu! Jeśli tak ma wyglądać ważny dla nas dzień, to może lepiej zaprosić znajomych na obiad do restauracji? Ale jest też drugie wyjście - poprośmy o pomoc! Może to być profesjonalna firma kateringowa, która przywiezie gotowe jedzenie, więc nawet nie będzie mowy o bałaganie w kuchni, ktoś z rodziny albo zaufana sąsiadka ze zdolnościami kulinarnymi. Razem z taką osobą ustalamy menu i plan przygotowań, a jasno określone obowiązki pozwolą nam bez pośpiechu wziąć kąpiel i odprężyć się zanim przyjdą goście. Jeśli osoba ta wyrazi zgodę, to może także pomóc w obsłudze gości podczas trwania imprezy, dzięki czemu będziemy mogli zająć się rozmową, a nie zmywaniem naczyń, podgrzewaniem bigosu, czy donoszeniem przekąsek.

Przekąski i przystawki

Kanapki bankietoweKulinarne cudeńka, czyli przekąski i przystawki to podstawa udanego przyjęcia! Kanapeczki na imprezę można zamówić w firmie kateringowej lub sprawdzonej gastronomii, bo ich przygotowanie to mnóstwo pracy, jednak jest to wysiłek który się opłaca... Patery, tace i półmiski z kolorowymi kanapeczkami zawsze robią ogromne wrażenie, do tego kieliszek prosecco i mamy gotowy przepis na wstęp do udanej zabawy. Tartinki pięknie wyglądają i stanowią dekorację stołu samą w sobie, ponadto sprawiają, że goście chętniej sięgają po jedzenie, bo zdecydowane smaki zaostrzają apetyt na więcej... A przecież wiadomo, że udane przyjęcie to takie, gdzie ludziom dopisuje humor, a z talerzy znikają potrawy. Jeśli na przyjęciu będą również dzieci, to warto przygotować dla nich specjalne menu – kolorowe kanapki dla dzieci będą miłą niespodzianką dla najmłodszych i dla ich rodziców, ponieważ będzie to znak, że ich pociechy są na prawdę mile widziane, a nie tylko zaproszone z grzeczności. Oczywiście przystawki i przekąski nie mogą stanowić podstawy kulinarnej oprawy imprezy, ale są jedynie wstępem do głównego dania, to coś w rodzaju stopniowania napięcia.

Ciasta i desery

Deser Nie spieszmy się podając kolejne dania, owszem stoły nie powinny być puste, ale nie możemy też uszczęśliwiać naszych gości na siłę. Przekąski pozwolą każdemu według własnych potrzeb napełniać żołądek bez poczucia, że trzeba zjeść, bo ktoś się napracował. Z kolei po głównym daniu powinien pojawić się deser, a także kawa i kieliszek mocnego alkoholu na trawienie, dobra będzie na przykład włoska grappa. Odpowiedni deser na eleganckie przyjęcia, niekoniecznie wyprawiane z okazji urodzin, to tort. Tort podaje się w całości i kroi przy gościach częstując kolejne osoby według klucza, na przykład zaczynając od seniorów. Na mniej formalne imprezy wystarczy ciasto, które podaje się już pokrojone na paterach i każdy częstuje się sam, jeśli ma na to ochotę. Gdy chcemy by nasze przyjęcie trwało dłużej, to powinniśmy przygotować sałatki, koreczki, kolorowe kanapki i zimne przekąski, które stawiamy na stole po deserze. Jeśli natomiast gospodarze nie częstują niczym po słodkościach, to znak, że czas zbierać się do domu.

---

Magdalena Banach

http://www.inet-partner.pl


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz